To Γραφένιο στη μάχη του COVID-19

To Γραφένιο στη μάχη του COVID-19

date_range
message 0 Comments

Γραφένιο και Covid19

Η πανδημία Covid19 έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά και τη βιομηχανία γραφενίου. Ακόμη και πριν από την πανδημία, το γραφένιο είχε ήδη λάβει μεγάλη προσοχή λόγω των πολλά υποσχόμενων αντιμικροβιακών ιδιοτήτων και της αντι-ιικής αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει η επείγουσα ανάγκη να αξιοποιηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά στην καταπολέμηση του Covid19.

Πολλες εταιρείες έχουν ξεκινήσει υφάσματα, μελάνια και επιστρώσεις ενισχυμένα με γραφένιο, ενσωματωμένα σε ατομικά προστατευτικά εργαλεία (μάσκες προσώπου, γάντια κ.λπ.) και έχουν αναπτυχθεί εφαρμογές όπως φίλτρα αέρα και καθαριστικά δωματίου.

Αυτό έχει παρατηρηθεί τόσο σε εταιρείες που έχουν ήδη ξεκινήσει σε αυτήν την πορεία πριν από την πανδημία, όσο και από εταιρείες που έχουν ξεκινήσει και ακολουθούν τις εξελίξεις. Το λειτουργικό γραφένιο δείχνει μια καλή ικανότητα δέσμευσης ιών που, σε συνδυασμό με φως ή και θερμότητα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως απολυμαντικό. Για αυτό το λόγο, δίνεται μια έντονη έμφαση στους περιβαλλοντικούς αισθητήρες και τα φίλτρα. Επιπλέον, το γραφένιο μπορεί να εφαρμοστεί σε τυπικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και έλεγχο αποτελεσματικότητας φαρμάκων. Αναπτύσσονται επιστρώσεις για την προστασία επιφανειών, καθώς και διαλύματα απολυμαντικών και απορρυπαντικά που περιέχουν γραφένιο και συναφή υλικά σε καθαρές επιφάνειες.

Μερικά παραδείγματα εφαρμογών που έχουν βελτιωθεί με γραφένιο για την καταπολέμηση του Coronavirus είναι:

 1.      Το PlanarTECH με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και το IDEATI με έδρα την Ταϊλάνδη έχουν ξεκινήσει το μάρκετινγκ και τη διανομή των αντιβακτηριακών μασκών προσώπου ενισχυμένων με γραφένιο 2 AM.

 2.    Η Haydale Graphene Industries ανακοίνωσε ότι ο συνεργάτης της IRPC ολοκλήρωσε το αναπτυξιακό έργο με τη Haydale και ξεκίνησε την παραγωγή της νέας, πλεονόμενης λειτουργικής μάσκας υφάσματος, ενισχυμένης με γραφένιο.

 3.   Η Versarien ανακοίνωσε την κυκλοφορία της πρώτης προστατευτικής μάσκας προσώπου με βελτιωμένη γραφένιο.

 4.    Μια εταιρεία που ονομάζεται Flextrapower (πρώην Bonbouton) δημιουργήθηκε για να αξιοποιήσει την έρευνα που δημιουργήθηκε αρχικά στα εργαστήρια Stevens για βιοϊατρικές εφαρμογές. Η Flextrapower έχει αναπτύξει διάφορες εφαρμογές με βάση το γραφένιο, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης προσπάθειας που επικεντρώνεται στο COVID, μιας μάσκας γραφενίου.

 5. Μια κοινοπραξία Ισπανών επιστημόνων και εταιρειών, στην οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (UGR), αναπτύσσει νέες αποτελεσματικές προφυλακτικές μάσκες για την καταπολέμηση του Coronavirus που είναι υπεύθυνος για το COVID-19. Αυτές οι μάσκες θα κατασκευαστούν από μη υφαντά υφάσματα ειδικά τροποποιημένα με γραφένιο και παράγωγα υλικά.

 6.   Μια ερευνητική ομάδα από το City University of Hong Kong (CityU) ανακοίνωσε την παραγωγή μάσκες γραφενίου με αναφερόμενη αντιβακτηριακή απόδοση 80%, η οποία μπορεί να αυξηθεί σε σχεδόν 100% με έκθεση στο ηλιακό φως για περίπου 10 λεπτά.

 7.   Ερευνητές στο Ινστιτούτο Αξιοπιστίας και Μικροενσωμάτωσης Fraunhofer IZM έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με συνεργάτες στη βιομηχανία και την υγειονομική περίθαλψη για να αναπτύξουν μια πλατφόρμα αισθητήρων με βάση το οξείδιο του γραφενίου για να ανιχνεύσουν οξείες λοιμώξεις όπως σήψη ή αντισώματα κατά του κοροναϊού μέσα σε λίγα λεπτά.

 8.  Οι ερευνητές της Caltech έχουν αναπτύξει έναν νέο τύπο πολυπλεξικής δοκιμής με αισθητήρα χαμηλού κόστους που μπορεί να επιτρέψει την οικιακή διάγνωση λοίμωξης COVID μέσω γρήγορης ανάλυσης μικρών όγκων σάλιο ή αίματος, χωρίς τη συμμετοχή ιατρού, σε ηλικία κάτω των 10 ετών λεπτά.

 9. Η Grolltex συνεργάστηκε με το Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute για να αναπτύξει μια πλατφόρμα δοκιμών ιών που βασίζεται σε γραφένιο για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του COVID-19. Το έργο περιλαμβάνει τη χρήση φορητών μονάδων ανάγνωσης και πλαστικών μασκων δοκιμής μίας χρήσης που έχουν σχεδιαστεί για σημεία εισόδου στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και τοποθεσιών «σημείου φροντίδας».

 10.   Το G6 Materials (πρώην Graphene 3D Lab) βελτιστοποιεί το επιχειρηματικό μοντέλο για να προσαρμόσει τη νέα πραγματικότητα του Covid-19. Ως μέρος αυτού, η G6 έχει αναπτύξει μια τεχνολογία καθαρισμού αέρα με βάση το γραφένιο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού.

 11. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόι έχουν χρησιμοποιήσει το γραφένιο για να αναπτύξουν μια γρήγορη, υπερευαίσθητη δοκιμή χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτροχημικό αισθητήρα με βάση το χαρτί που μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία του ιού σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Συνοψίζοντας, το γραφένιο πέραν όλων του των άλλων ιδιοτήτων, είναι και ένα πολύ ισχυρό όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας. Από τη στιγμή λοιπόν που υπήρξε δυνατότητα εφαρμογής του στα υφάσματα, η εταιρία μας το πρόσθεσε στο δυναμικό της, ως ένα απ τα βασικά υλικά καλυμμάτων στα στρώματά μας. Μπορείτε να το δείτε από κοντά και να το δοκιμάσετε στην έκθεσή μας, Ασπασίας 5, Παγκράτι.

Comments

Leave your comment

* Required field